Przyczyny wypadania włosów mogą być różne – stres, podłoże genetyczne czy problemy hormonalne, a to tylko kilka z możliwych opcji. Na niektóre z nich (np. odziedziczone w genach) nie mamy żadnego wpływu, inne możemy skutecznie leczyć, ale są też takie, które czasami udaje się wyeliminować samodzielnie, np. za pomocą odpowiedniej diety. Sposób odżywania ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i kondycję organizmu, dlatego większa kontrola zjadanych produktów jest jedną z niewielu rzeczy, które możemy zrobić dla swoich włosów bez wychodzenia z domu – najlepiej od zaraz!
Świadome jedzenie
Jedzenie pokarmów bogatych w składniki odżywcze ma ogromny wpływ na kondycję naszych włosów. Aby uniknąć dalszego wypadania włosów i wpłynąć na poprawę ich jakości, warto do swojej diety dołączyć brazylijskie orzechy, mandarynki, łososia i jajka. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu, a ten minerał pomaga przyspieszyć wzrost włosów. Zalecany górny limit selenu w diecie dorosłego człowieka wynosi 400 mikrogramów – jeden orzech brazylijski oferuje aż 68–91 mikrogramów tego cennego dla naszych włosów składnika. Ważną rolę w naszej diecie odgrywa również witamina C (zawarta np. w mandarynkach),która ułatwia przyswajanie organizmowi żelaza, a ono również nie jest obojętne naszym włosom. Żelazo znajdziemy np. w czerwonym mięsie i szpinaku. Jeśli wypadanie włosów jest spowodowane stanem zapalnym, pomóc może łosoś, orzechy włoskie, nasiona chia lub nasiona lnu – czyli źródła kwasów tłuszczowych omega-3. Na dobrą jakość włosów mają również wpływ jajka, które są przepełnione biotyną oraz witaminą B. Jajka mają ogromny wpływ na lepszy wzrost włosów, nadają im również połysk i sprawiają, że stają się mocniejsze. Osoby, które nie mogą ich spożywać powinny dostarczać do organizmu biotynę z innych źródeł, np. migdałów, awokado lub wspomnianego już łososia.
#BadHairDay
Pewnie każdy użytkownik mediów społecznościowych choć raz spotkał się z modnym hasztagiem #badhairday. To właśnie niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn „gorszego dnia” naszych włosów. Nieodpowiednie jedzenie sprawia, że włosy mogą przetłuszczać się lub już na pierwszy „rzut” oka wyglądać niezdrowo. Utrzymywanie się takiego stanu przez dłuższy czas powoduje, że stają się delikatniejsze, ich końcówki zaczynają się rozdwajać, aż w konsekwencji zaczynają wypadać. Aby poprawić stan włosów, wprowadźmy w nasze życie nowe nawyki żywieniowe, a razem z nimi produkty pełne cennych składników mineralnych.